Pohanková bábovka s mákem je náš osvědčený recept pro o něco málo zdravější verzi tohoto zákusku. Zachovává si svou výbornou, ne-li ještě lepší chuť, přesto je o něco zdravější než z klasické mouky. Pohanková mouka totiž obsahuje zdraví prospěšný rutin, který má příznivý vliv na cévní systém, a nejen to, má v sobě další pro zdraví příznivé látky. Navíc si na ni pochutnají i ti, kteří mají intoleranci na lepek, pohanka je totiž bezlepková pseudoobilovina. Doufáme, že vám naše bábovka bude chutnat.
Ingredience:
4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
200 g cukr krupice
200 ml rostlinného oleje
200ml mléka
250 g pohanková mouka Šmajstrla
1 vanilkový cukr (nemusí být)
1 jablko- nastrouhané nahrubo
3 polévkové lžíce celého máku
Trocha másla na vymazání formy
Pro vysypání vymazané formy lze použít pohankovou kaši natural
Špetka soli
Pohanková bábovka s mákem – postup přípravy:
Žloutky s cukrem, olejem a mlékem vyšleháme do pěny, můžeme přidat vanilkový cukr. Poté pomalu vsypeme prosátou pohankovou mouku Šmajstrla, přidáme nahrubo nastrouhané jablko a mák. Zvlášť si ušleháme sníh z bílků a špetky soli, ten poté do těsta ručně vmícháme. Těsto přelijeme do vymazané a vysypané pečící formy na bábovku a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 45 min při teplotě 150-170°C. Dle chuti můžeme do bábovky přidat maliny, jahody či něco jiného, záleží jen na vaší chuti a fantazii. Přejeme vám dobrou chuť!